De liesregio is een zwakke plek in de buikwand. Een liesbreuk is of aangeboren of verworven (door drukverhogende momenten zoals tillen en hoesten). Een liesbreuk komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, gedurende het leven krijgt ongeveer 27% van de mannen en 3% van de vrouwen een liesbreuk. De enige manier om een liesbreuk te genezen is met een operatie. Wereldwijd worden per jaar 20 miljoen mensen geopereerd aan een liesbreuk. In Nederland worden per jaar ruim 30.000 mensen geopereerd aan een liesbreuk.
Wat is een liesbreuk?
Een zwelling (uitstulping of bult) van de buikvlies door een zwakke plek in de lies. De zwakke plek of opening in de buikwand noemen we breukpoort. De inhoud van de zwelling, de breukinhoud, kan bestaan uit vetweefsel of een stukje darm.
Een liesbreuk is in de meeste gevallen te herkennen aan een zwelling in de lies. De zwelling wordt groter bij drukverhogende momenten zoals hoesten, niezen, persen of tillen. De zwelling is meestal makkelijk terug te duwen en verdwijnt vaak in liggende positie. Een liesbreuk kan enkelzijdig of dubbelzijdig voorkomen.
Er bestaan 3 type liesbreuken; directe liesbreuk, indirecte liesbreuk en dijbeenbreuk.
Deze laatste komt voornamelijk voor bij vrouwen.
Welke klachten geeft een liesbreuk?
– zwelling in de lies
– pijn in de lies ter plaatse van de zwelling (drukkend gevoel, stekende of brandende pijn)
– uitstralende pijn naar de bal (testikel)
Risicofactoren voor het ontwikkelen van een liesbreuk
– genetisch
– mannelijk geslacht
– leeftijd (0-5 jr en >70 jr)
– bindweefsel ziektes
– overgewicht
– roken
– zwaar tillen
– obstipatie/persen
– COPD/hoesten
Beklemde liesbreuk
Als de liesbreuk niet meer terug te duwen en erg pijnlijk is, is zeer waarschijnlijk sprake van een beklemde liesbreuk. Om te voorkomen dat het weefsel dat beklemt zit (darmlisje of vet) afsterft moet de zwelling zo spoedig mogelijk alsnog teruggeduwd worden door een arts of moet er geopereerd worden om de beklemde inhoud van de liesbreuk los te maken en de liesbreuk te herstellen.